Monday, March 22, 2010
::Apple Pie & Trifle::
Nyum.. nyum.. faiz berpeluang mencuba apple pie & trifle sabtu lalu.. nak resepi tak? Ambik nie..
Apple Pie
Doh :
500gm tepung halus (tepung gandum pun boleh)
250gm gula halus
200 gm mentega
2 biji telur (dipukul sikit)
Ayak tepung dan gaul dengan gula halus hingga rata, masukkan mentega dan gaul hingga jadi serbuk roti. Tuang telur yang telah dipukul sedikit demi sedikit hingga terhasil doh yang tak melekat. Bungkus dengan plastik dan sejukkan 30 min.
Filling :
6 biji apple hijau (kupas kulit potong 12)
200gm gula pasir - resepi asal (kurangkan... too sweet..125gm - 150gm)
20gm tepung jagung (bancuh dgn sedikit air)
1 sudu teh serbuk kayu manis
Dalam periuk, masak gula pasir hingga cair/perang. Masukkan epal. Gaul rata. Masukkan bancuhan tepung jagung. Masak hingga pekat. Sejukkan.
Bahagikan doh kepada 2. Lebihkan sikit utk bahagian bawah. Canai doh bhgn bawah dan masukkan dalam acuan. Cucuk permukaan doh dgn garfu, Bakar separuh masak. Keluarkan dari oven. Masukkan filling epal. Canai doh bhgn atas dan letak atas filling tadi. Kemaskan tepi pie dgn menggunakan garfu.. Jgn lupa cucuk permukaan doh dgn garfu. Nak bagi cantik n nampak pie berkilat, sapu telur yg dah dipukul atas doh tu. Bakar hingga masak dan keperangan.
Trifle
1 bungkus swiss roll choc/coffee
1 kotak agar2 segera perisa stoberi
1 tin fruit cocktail
2 sudu besar tepung castard
3 sudu besar gula
3 cawan susu segar/cair
Campur tepung castard, gula dan susu. Masak hingga mendidih dan pekat. Angkat dan sejukkan.
Potong swiss roll dan susun dalam bekas. Ambil sedikit jus buah cocktail dan tuang atas swiss roll tadi.
Tuang castard ke atas swiss roll dan ratakan.
Kemudian tuang fruit cocktail atas castard. Lepas tu bancuh agar2 segera mengikut arahan dan tuang atas fruit cocktail. Kemudian sejukkan dalam peti sejuk. Dah siap.. Sedap dan senang disediakan..
Selamat mencuba..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
cik faiz,
nk bakar apple pie bape lama ? suhu bape ?
dalam 1/2 jam.. tapi tgk jugak la.. depends pada oven sebenarnya.. Bakar suhu 180. bila nak buat nie? macaroni bakar ritu buat dah ke?
Post a Comment